Cara Yang Benar Untuk Mengekalkan Penapis Udara Trak Pengadun Konkrit

- Oct 10, 2019-

Penapis udara adalah bahagian penting kenderaan khas. Ia digunakan terutamanya untuk menapis udara memasuki enjin. Dengan fungsi penapis udara, ia dapat memastikan bahawa udara memasuki enjin kenderaan bersih dan mencukupi. Penapis udara sangat penting, Bagaimana untuk mengekalkan penapis udara mengenai trak pengadun konkrit?


Untuk trak pengadun konkrit, trak kren atas dan kenderaan kejuruteraan lain, penapis udara sangat mudah rosak, kerana persekitaran kerja kenderaan kejuruteraan umumnya miskin, yang memerlukan lebih banyak perhatian dalam penyelenggaraan masa aman. Penapis udara inersia adalah penapis udara biasa yang digunakan dalam kenderaan khas, yang perlu dikekalkan dalam dua aspek berikut.


15CBM concrete mixer truck

Pertama, membersihkan penapis udara harus teratur


Urutan pembersihan penapis udara umumnya:


1. Keluarkan unsur penapis, pasangkan kedua-dua hujung elemen penapis dengan kain bersih atau palam getah, sikat debu pada permukaan unsur penapis sepanjang arah jahitan dengan berus lembut, ketuk pada muka akhir penapis unsur, dan debu jatuh. Udara termampat juga boleh digunakan untuk meniup udara dari dalam ke luar elemen penapis untuk mengeluarkan habuk yang mematuhi permukaan elemen penapis. Semasa pembersihan, pembersihan cecair dilarang untuk mengelakkan unsur penapis daripada mematuhi habuk dan menyebabkan penyumbatan.


2. Semak sama ada unsur penapis utama rosak, sama ada hujung atas dan bawah telah berubah tidak sekata; Semak sama ada cincin meterai getah elemen penapis utama rosak; Semak sama ada terdapat habuk di dalam elemen penapis utama, jika ada masalah di atas, perlu menggantikan unsur penyaring utama.


3. Gunakan lampu suluh untuk memeriksa sama ada unsur penapis rosak. Jangan keluarkan elemen penapis keselamatan semasa menyemak. Sekiranya unsur penapis keselamatan rosak, ia harus diganti dengan segera. Dalam proses membersihkan cengkerang elemen penapis, bersihkan dinding dalaman cangkang dengan kain bersih, dan periksa sama ada injap pelepasan habuk adalah normal.

HOWO concrete mixer truck

Kedua, penapis udara tidak boleh dibersihkan terlalu kerap


Sekiranya penuras udara membersihkan terlalu kerap, keupayaan penapis elemen penapis tidak akan dibangunkan sepenuhnya, yang bukan sahaja meningkatkan jumlah debu memasuki enjin, menyebabkan haus tidak normal enjin, tetapi juga menyebabkan kerosakan awal unsur penapis . Setelah setiap pembersihan, keupayaan abu unsur penapis akan dikurangkan sebanyak 20% -40%. Dengan peningkatan masa pembersihan, keupayaan abu unsur penapis akan beransur-ansur berkurangan. Apabila elemen penapis dibersihkan sebanyak lima kali, keupayaan abu pada asasnya akan hilang. Pada masa ini, penapis udara mesti diganti.


Penapis udara adalah sejenis kelengkapan casis trak pengadun, lori pam boom konkrit kecil, trak kerja udara dan lori khas lain. Walaupun harganya tidak mahal, tetapi jika rosak, ia akan memberi kesan serius kepada kerja biasa enjin. Oleh itu, adalah dicadangkan bahawa rakan-rakan yang memandu trak kejuruteraan mesti membersihkan penapis udara secara semulajadi dan kerap.