Pemandu yang Berpengalaman Mengajar Anda Cara Memilih Lori Sejuk Yang Betul.

- Jul 18, 2020-

Dengan peningkatan taraf hidup dan perubahan gaya hidup, semakin banyak komoditi seperti makanan sejuk beku, makanan segar, susu, vaksin dan sebagainya sangat diperlukan oleh orang." Logistik rantai sejuk" telah menjadi sayang baru industri pengangkutan. Sebagai peralatan terpenting dalam proses pengangkutan, trak sejuk berkaitan dengan pemeliharaan kargo dan pemeliharaan makanan.

mmexport1535178445537

Setiap tahun, sekitar 20% hingga 50% sayur-sayuran dan buah-buahan di Chinarot semasa pengangkutan kerana masalah teknikal dalam pemeliharaan. Jumlahnya mencecah ratusan juta tan dan kerugiannya setinggi ratusan bilion. Pada masa ini, trak sejuk di China jauh dari dapat memenuhi keperluan pengangkutan, terutamanya kerana pelaburan trak sejuk jauh lebih tinggi daripada trak biasa.

Kenderaan pengangkutan rantai sejuk biasanya dapat dibahagikan kepada tiga bahagian: casis kenderaan, ruang penebat, dan unit penyejukan.

mmexport1565164530434

Hubei Huayi Special AutomobileCo., Ltd. mengajar anda bagaimana memilih trak sejuk?

1. Pemilihan casis

1. Secara amnya, jenis dan kualiti barang yang diangkut dan jumlah kotak kargo terlindung perlu dipertimbangkan untuk menentukan jumlah casis.

Basikal dan semi-treler yang disejukkan dengan jumlah besar sesuai untuk pengangkutan antara wilayah jarak jauh, dan umumnya mempunyai jumlah pengangkutan yang besar.

Kenderaan pengangkutan basikal bersaiz sederhana memiliki berbagai aplikasi dan dapat digunakan untuk transportasi jarak jauh dan menengah di pasar.

Trak sejuk ringan dan trak sejuk mini sesuai untuk pengangkutan jarak pendek dan pengedaran bandar, dengan kargo yang lebih sedikit.

mmexport1565164537118

2. Perhatikan masalah berikut ketika memilih casis:

(1) Pilih casis yang sesuai sesuai dengan muatan muatan, kondisi pengangkutan, dan lain-lain, sambil mempertimbangkan daya dukung, penggunaan bahan bakar, dan standard pelepasan casis;

(2) Trak berpendingin juga harus fokus pada kehandalan casis, kerana barang yang mereka bawa biasanya tidak disimpan untuk waktu yang lama. Walaupun dilengkapi dengan peralatan penyejukan, mereka masih perlu dihantar dengan cepat ke destinasi. Sekiranya terdapat kegagalan di jalan raya, mudah Menyebabkan barang pengangkutan merosot dan menyebabkan kerugian besar.

mmexport1565164540744

Kedua, pilihan badan kereta: badan kereta trak sejuk perlu memastikan prestasi pengedap dan penebat haba yang baik.

1. Bahan badan kereta: biasanya struktur badan kereta menggunakan struktur tiga lapisan

(1) Kulit dalaman dan luaran terbuat dari bahan komposit, seperti FRP, baja warna, dan lain-lain;

(2) Interlayer tengah menggunakan bahan penebat haba, seperti bahan busa poliuretana;

(3) Gunakan gam kekuatan tinggi di luar untuk merekatkan kulit dalaman dan luaran dan lapisan tengah bersama untuk membentuk keseluruhan yang tertutup rapat.

2. Masalah-masalah berikut perlu diberi perhatian semasa memilih badan kereta:

(1) Perhatikan penyerapan air, kebolehtelapan udara, kekonduksian terma, ketahanan kakisan, dan lain-lain dari bahan badan kereta;

(2) Ia memiliki kestabilan suhu yang baik dan tidak dapat mempengaruhi sifat lain karena perubahan suhu.

3. Keperluan lain

(1) Proses pembuatan petak kargo menentukan kesan penebat. Pada masa ini, loji pengubahsuaian trak sejuk domestik yang lebih besar telah meningkatkan tahap teknologi mereka melalui peralatan dan teknologi yang diimport;

(2) Jenis barang yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza pada badan kompartemen. Contohnya, kereta peti sejuk yang mengangkut daging segar perlu disesuaikan dalam badan petak; untuk pengedaran pasar raya, kereta peti sejuk pelbagai suhu perlu digunakan;

mmexport1567561362848

Ketiga, pilihan unit penyejukan: Oleh kerana barang sangat sensitif terhadap suhu, setelah unit penyejukan mempunyai masalah, kerugian bukan hanya barang, tetapi juga pembayaran yang tinggi.

1. Komposisi unit penyejukan

Unit penyejukan adalah sistem pendingin yang digunakan untuk mengendalikan suhu barang selama pengangkutan, termasuk pemampat, sistem tenaga, kondensor, penyejat, saluran pipa pendingin dan alat kontrol.

2. Pengelasan unit penyejukan

Unit penyejukan dibahagikan kepada unit bebas dan unit bukan bebas. Unit bebas mempunyai sumber kuasa sendiri; unit tidak bebas didorong oleh enjin casis kereta, yang jauh lebih murah daripada unit bebas.

Sekiranya ia digunakan untuk pengedaran jarak pendek di kawasan bandar atau di antara daerah dan daerah, disarankan untuk menggunakan unit yang tidak bebas, yang murah, dan penyelenggaraan lebih mudah walaupun terdapat kegagalan.

Untuk pengangkutan jarak jauh dan sederhana, disarankan untuk memilih unit bebas. Sekiranya berlaku kerosakan semasa pengangkutan, unit penyejukan masih dapat berfungsi seperti biasa untuk memenuhi keperluan penyejukan kargo.

Prestasi trak sejuk menentukan keselamatan dan faedah ekonomi semasa mengangkut barang. Ia mempunyai pelaburan besar, keuntungan tinggi dan potensi pembangunan yang besar. Semasa membeli kereta, anda mesti berhati-hati, melakukan kajian pasaran yang mencukupi, dan memastikan bekalan barang stabil. Trak sejuk kami adalah bahan sebenar! Papan penebat menggunakan teknologi Jepun. Plastik bertetulang gentian kaca berkekuatan tinggi 2.0mm dalaman dan luaran, papan penyemperitan penebat haba setebal 80mm, sokongan struktur gantri keluli, aksesori logam diperbuat daripada keluli tahan karat kelas makanan SUS304, jalur pengedap getah lembut.

Pelbagai spesifikasi trak sejuk dan trak penebat dapat disesuaikan mengikut keperluan pengguna untuk memenuhi keperluan pengangkutan jarak jauh dan pengedaran antara bandar. Aksesori khas yang berkaitan juga dapat dikonfigurasi sesuai dengan keperluan pengguna, seperti konfigurasi peranti pemantauan suhu dan sistem pengurusan penentuan kedudukan satelit GPS, peranti pemasangan kargo, alat gantung kargo, rak dalaman, tirai penebat haba, pintu berbilang kabin dan lebih dari 60 aksesori

微信图片_20190723163620