Mekanisme Khas Untuk Kendalian Campuran Konkrit

- Jan 30, 2019-

Mengkaji mekanisme khas terutamanya termasuk pengumpul Tentera, pendakap depan dan belakang silinder pencampur, pengurang, sistem hidraulik, silinder pencampur, mekanisme kawalan, sistem pembersihan dan sebagainya.

Prinsip kerja: melalui peranti Angkatan akan mengeluarkan kuasa casis kereta, dan memacu pam variable sistem hidraulik, tenaga mekanikal boleh ditukar kepada tenaga hidraulik kepada motor kuantitatif, reducer penggerak semula motor, oleh penggerak pemacu reducer peranti, pengadukan konkrit.

Angkatan mengambil peranti Pengangkut konkrit domestik mengamalkan mod Angkatan kenderaan utama.

Fungsi peranti kuasa adalah untuk mengeluarkan kuasa enjin dengan memanipulasi suis daya, memacu silinder pencampuran melalui sistem hidraulik, dan silinder pengaduk berputar ke hadapan dalam proses makanan dan pengangkutan, untuk memudahkan makanan dan menggerakkan konkrit , putar sebaliknya apabila bahan selesai, dan potong sambungan kuasa dengan enjin selepas akhir kerja.

Sistem hidraulik

Kuasa enjin dikeluarkan oleh penggerak (biasanya pemungut kuasa penuh fungsi penuh) ditukar kepada tenaga hidraulik (anjakan dan tekanan), yang kemudiannya dikeluarkan oleh motor sebagai tenaga mekanikal (kelajuan putaran dan tork), memberikan kuasa untuk pengadukan silinder berputar.

Mesin pengurangan

Kelajuan output motor dalam sistem hidraulik perlahan dan disalurkan ke silinder pencampuran.

Agensi Manipulasi A

Mengawal arah putaran silinder pencampuran supaya ia berputar dalam proses makanan dan pengangkutan, dan berputar sebaliknya apabila bahan tersebut dihantar. b Mengawal kelajuan silinder pencampuran.