Keperluan Keselamatan Untuk Operasi Pengendali Jentera Konkrit

- Jan 30, 2019-

Keperluan keselamatan untuk pengendalian pengendali jentera pembekuan 1.

Mencampur pengendali pengangkut mesti melalui latihan teknikal keselamatan, penilaian yang berkelayakan dan memperoleh sijil kelayakan yang dikeluarkan oleh unit kompeten selepas sijil. 2. Pengendali mesti berada dalam keadaan baik.

Orang yang menderita penyakit dan gangguan mental yang menghalang operasi yang selamat tidak dibenarkan mengendalikan peralatan mekanikal. 3.

Operasi hendaklah mematuhi atau memeriksa jentera, kakitangan persekitaran dan keadaan persekitaran, dan tidak boleh meninggalkan pos tanpa kebenaran. 4. Operator mesti memakai peralatan perlindungan keselamatan seperti yang diperlukan.

Rambut panjang tidak boleh didedahkan semasa kerja rumah, dan pekerja wanita harus memakai topi kerja. 5. Jangan sewenang-wenangnya membuang pencahayaan peralatan, isyarat, peralatan, penggera dan peranti pelindung sewenang-wenangnya.

Peranti perlindungan keselamatan hendaklah diperiksa dan diselaraskan mengikut kitaran yang ditetapkan. 6.

Peralatan mekanikal mekanisme penghantaran terdedah, berputar bahagian dan suhu tinggi, bahagian yang dikenakan harus dilengkapi dengan perlindungan pelindung dan kemudahan perlindungan keselamatan yang lain dan dengan tanda-tanda peringatan keselamatan yang jelas. 7.

Operasi mekanikal dilarang sama sekali daripada hubungan dengan bahagian operasi, pembaikan dan penyelenggaraan. 8.

Jentera mesti mematuhi peraturan yang berkaitan dengan Jabatan Pengurusan Trafik ketika memandu di jalan. 9. Jentera melalui jambatan, harus memahami keupayaan jambatan jambatan, untuk mengesahkan keselamatan belakang boleh dilalui pada kelajuan rendah. Pengendalian tajam dan kecemasan pada jambatan adalah dilarang sama sekali.

Sebelum lulus lubang jambatan mesti memberi perhatian kepada had ketinggian, mengesahkan keselamatan boleh lulus. 10.

Sebelum operasi mekanikal sendiri, mesti menjalankan pemeriksaan, brek, stereng, isyarat dan peranti keselamatan harus lengkap dan berkesan. 11. Apabila tanjakan turun, ia tidak boleh diletakkan secara mendatar. Tempat letak menegak, mesti disekat, dan peranti kerja mendarat brek tambahan, untuk mengesahkan bahawa brek dapat dipercayai, pengendali boleh pergi.

Musim hujan harus meletak jentera di atas tanah yang padat dengan medan yang lebih tinggi. 12.

Apabila kerja mekanikal, kakitangan tidak dibenarkan naik dan turun jentera. 13. Peralatan mekanikal tidak boleh memasuki kawasan yang berbahaya apabila beroperasi di sekitar stesen janakuasa, pencawang, bilik pengedaran, dan lain-lain. Apabila bekerja berhampiran garis voltan tinggi, jarak antara trajektori bergerak badan peralatan mekanikal dan peranti kerja hendaklah mematuhi kepada peruntukan jadual berikut.