Pemeriksaan Keselamatan Stesen Pencampuran Konkrit

- Jan 30, 2019-

1.

Semak untuk memastikan ia selamat. (1) Sambungan struktur platform sebahagian sambungan mestilah kukuh dan boleh dipercayai.

Had peranti dan brek sensitif dan boleh dipercayai.

(2) Sistem kawalan peranti penimbang elektrik dan pneumatik adalah selamat dan berkesan, dan peranti keselamatan boleh dipercayai.

(3) Perlindungan pelantar sehingga 0, peranti penangkap kilat utuh.

(4) Baldi pengangkat peranti pemakanan, tali dawai sekop dan tali pinggang penghantar tidak rosak.

(5) Suis masuk masuk dan keluar Pintu gerbang adalah fleksibel dan di tempat.

(6) Sistem pemampat udara dan gas harus beroperasi secara normal, tiada bunyi dan fenomena kebocoran, tekanan harus disimpan dalam julat yang ditetapkan.

(7) Kawasan operasi, kawasan penyimpanan dan kawasan operasi hendaklah ditanda dengan tanda-tanda yang jelas.

2. Selepas memulakan sistem pencampuran, operasi udara perlu dijalankan terlebih dahulu untuk memeriksa operasi jentera. Sahkan bahawa sistem pencampuran adalah normal sebelum ia boleh dikitar semula secara automatik.

Downtime atau startup dengan beban dilarang sama sekali.

3.Operasi harus tertumpu, perhatian untuk memerhati pelbagai instrumen, petunjuk, mesin tali pinggang, sistem pemotongan makan, mendapati bahawa terdapat banyak potongan batu dan badan-badan asing harus dikeluarkan dalam waktu; keadaan tidak normal harus dihentikan dengan serta-merta; Sekiranya berlaku kecemasan, bekalan kuasa harus dipotong serta-merta dan dilaporkan kepada kakitangan yang berkaitan.

4. Pengendali mesti beroperasi menurut prosedur yang ditetapkan, dan komputer mikro mesti diperbaiki oleh seorang profesional sekiranya berlaku kerosakan.

5. Pekerja yang tidak dibenarkan dilarang memasuki kawasan pengeluaran semasa operasi.

6. Operasi dilarang keras untuk membuka perlindungan keselamatan dan pemeriksaan penutup pencampuran, pelinciran, ia dilarang keras untuk menggunakan alat-alat, melekat untuk menimbulkan tong gril atau membersihkan.

Apabila penunggang itu dinaikkan, ia dilarang keras untuk bekerja atau berjalan di bawahnya.

7. Dalam penyelenggaraan ketinggian tinggi, perlu bekerja lebih dari dua orang, dan mengikat tali pinggang keledar, untuk mengambil perlindungan keselamatan yang diperlukan.

Sekiranya angin kencang, hujan, salji dan cuaca yang lain, operasi penyelenggaraan tidak boleh dilakukan di ketinggian yang tinggi.

8. Orang yang beroperasi di bawah jadual operasi mesti memakai topi keledar.

9. Penyelenggaraan, pembaikkan pembancuh setong atas barisan pemindahan, lapisan pengadun yang bersih dan winch, mesti memotong bekalan kuasa, dan di kotak Electric Gate menetapkan tanda "Tidak tutup" yang jelas, menubuhkan pemantauan peribadi.

Apabila membersihkan operasi di pengadun, pintu mesti dibuka dan diawasi oleh luar pintu.

10. Apabila membersihkan bahan di bahagian bawah Hopper atas, corong harus diangkat ke kedudukan yang sesuai untuk memasukkan pin keselamatan ke trek, dan apabila sisa di dalam corong atas dikeluarkan, bekalan kuasa mesti dipotong dan diselia seseorang. 11.

Apabila menyerahkan, perlu membayar keadaan peralihan dan membuat rekod. 12. Selepas operasi itu terpaksa memotong bekalan kuasa, kunci bilik operasi, kunci tangan untuk storan peribadi.