Sejarah Pembangunan Jentera Konkrit

- Jan 30, 2019-

Sebelum pembaharuan dan pembukaan, sebahagian besar konkrit yang digunakan di tapak pembinaan negara kita menggunakan agitasi di tapak, dan peralatan yang digunakan adalah pengadun drum dengan kualiti kacau yang tidak baik dan kecekapan yang rendah. 1978 China hanya menghasilkan 13 bangunan pencampuran (stesen), pengangkut penghantar 10, pam konkrit (kereta) 22 unit, dan produk ini adalah prestasi yang lemah, kualiti dan kebolehpercayaan, jauh dari memenuhi keperluan unit pembinaan, sehingga mereka harus bergantung banyak pada import.

Pada puncak tahun 1995, hanya import trak pencampuran mencapai 1745 unit, jumlah jentera konkrit yang diimport ke 220 juta dolar AS, dua kali kali jualan jentera konkrit domestik. Selepas hampir 30 tahun pembangunan, industri jentera konkrit China telah berkembang dengan pesat. Pada tahun 2009, industri mempunyai 44.173 bilion yuan, peningkatan 31.97%, 2010, aset milik industri berjumlah 68.473 bilion yuan, peningkatan 55.01% tahun ke tahun. Pada separuh pertama tahun 2010, jualan jentera konkrit telah mencapai 50.6 bilion, setengah tahun untuk menyelesaikan tugas sepanjang tahun 2009, peningkatan 130%, industri jentera pembinaan eksklusif Aotou. Walaupun kadar pembangunan telah dibalikkan pada separuh kedua tahun 2010, ia terus berkembang pesat, dengan jualan tahunan sebanyak 90 bilion yuan dan dua kali ganda pada tahun 2009.

Dalam industri jentera konkrit, China dan 312 syarikat, pada tahun 2009 dua syarikat jualan jentera konkrit menyumbang kira-kira 40% daripada industri, pada 2010 pada dasarnya mengekalkan tahap ini. Industri jentera konkrit China di atas skala perusahaan mempunyai 121, telah membentuk beberapa siri, spesifikasi pelbagai pelbagai keadaan. Sama ada pengadun, stesen pencampuran (bangunan), penghantar penghantar atau pam konkrit (trak pam) dan produk lain, selain model besar dan berteknologi tinggi, produk konvensional pada dasarnya dapat memenuhi keperluan pembinaan. Keadaan pengeluaran setiap pengeluar secara amnya telah bertambah baik dan kapasiti produktif mereka terus dipertingkatkan.

Kuantiti import jentera konkrit di luar negara telah menurun tahun demi tahun, dan peralatan domestik telah menduduki kedudukan dominan. Dengan pembangunan teknologi jentera konkrit, penerapan jentera konkrit menjadi semakin luas. Produk jentera konkrit terutamanya digunakan dalam pembinaan lebuh raya, pembinaan keretapi, pembinaan hartanah, pembinaan infrastruktur kuasa, pembinaan infrastruktur transit kereta api dan bidang lain, prestasi produknya mesti memenuhi keperluan pembinaan industri ini. Pengaruh industri hiliran pada industri jentera konkrit adalah terutamanya dalam aspek permintaan pasaran dan persaingan pasaran.

Pembangunan industri jentera konkrit bergantung kepada tarikan industri hiliran, tetapi juga menyekat pembangunan industri-industri ini. Jentera konkrit terutamanya termasuk trak pam konkrit, pam konkrit (pam tunda, pam kereta), stesen pencampuran konkrit, pengangkut konkrit pengangkut dan rod kain, di mana bahagian lori pam dan pengadun adalah yang terbesar. Pemilikan konkrit China pemilikan kira-kira 240,000 unit, pam pemilikan kereta kira-kira 30,000 unit. Pada tahun 2012, jualan pembancuh konkrit mencapai kira-kira 85,800 unit, peningkatan sebanyak 26.21% berbanding tahun sebelumnya, dan jualan pam sebanyak 11,800 unit, meningkat 17.6% berbanding tahun sebelumnya, dan kadar pertumbuhan turun dari 2011.