Kering aliran pembancuh konkrit

- Jan 30, 2019-

Kajian sebagai kenderaan pengangkutan, konkrit yang mencampurkan pengangkut mesti selaras dengan peruntukan Kementerian Pengangkutan perintah No. 13 tahun 1990, menjalankan sistem penyelenggaraan "ujian tetap wajib dan perkhidmatan pembaikpulih sebagai sesuai". Berdasarkan tanggapan ini, digabungkan dengan situasi sebenar konkrit yang mencampurkan pengangkut, melakukan kerja penyelenggaraan dan pembaikan dengan baik.

Dari segi penyelenggaraan harian, konkrit mencampurkan pengangkut sebagai tambahan kepada enjin Kereta, kerangka dan bahagian-bahagian lain hendaklah dikekalkan menurut rutin, tetapi juga mesti melakukan kerja-kerja penyelenggaraan yang berikut.

Kering kerana konkrit akan memantapkan ke blok keras dalam tempoh masa yang singkat dan akan mengakis keluli dan Cat, pembersihan konkrit melekat tangki konkrit dan bahan inlet dan outlet selepas setiap penggunaan tangki konkrit adalah sebuah karya yang seharusnya dilakukan dalam ea rnest setiap hari.

Ini termasuklah:

A.Rinse pelabuhan suapan dengan air sebelum masing-masing mengenakan, supaya pelabuhan suapan kekal lembap ketika loading;

b.Fill tangki air dengan air basuh dengan kereta pada masa yang sama sebagai beban;

C.Rinse suapan pelabuhan selepas memunggah dan mencuci saki-baki yang konkrit berhampiran Pelabuhan makanan;

D.After memunggah ke tapak basuh tangki pelepasan, kemudian Tambah air 30-40 L ke tangki simpanan yang konkrit, dan pastikan tangki konkrit putaran perlahan-lahan pada penyata kenderaan;

E.Remember untuk melepaskan air kumbahan dari pada tangki konkrit sebelum memuatkan masa yang akan datang;

Koleksi F.Daily waktu bekerja benar-benar Bersihkan pada tangki konkrit dan sekitarnya bahan mulut ikan kelisa, untuk memastikan bahawa terdapat tiada lekat penumpuan simen dan konkrit. Selagi kerja-kerja di atas tidak dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh, ia akan membawa masalah besar kepada kerja pada masa hadapan.