Asal pembangunan kren kenderaan

- Jan 30, 2019-

Sejarah Pada 10 SM, Vitruvis, arkitek Rom kuno, menggambarkan mesin mengangkat di manual bangunannya. Mesin ini mempunyai tiang, bahagian atasnya dilengkapi dengan takal, dengan menarik kedudukan tiang, menarik kabel melalui katrol dengan win untuk mengangkat berat.

Beberapa mesin berlebihan berat boleh digunakan untuk dua tiang, membentuk tulang heringbone, menggerakkan objek mengangkat secara mendatar, tetapi dengan margin kecil dan operasi yang sangat sukar. Menjelang abad ke-15, Itali telah mencipta kren berputar untuk menyelesaikan masalah tersebut. Kren mempunyai cantilever condong dan kapi di bahagian atas lengan, yang boleh diangkat dan diputar.

Tetapi sehingga abad ke-18, pelbagai mesin mengangkat yang digunakan oleh manusia dikuasakan oleh tenaga manusia atau haiwan, dengan berat badan yang terhad, ruang penggunaan dan kecekapan. Pada pertengahan dan akhir abad ke-18, selepas penambahbaikan dan penciptaan enjin stim di British Watt, keadaan kuasa disediakan untuk mengangkat jentera. Pada 1805, jurutera Glen Lenny membina kren stim pertama untuk London barangan.

Pada tahun 1846, Armstrong, England, menukar kren stim dari stesen Newcastle ke kren hidraulik.

Pada awal abad ke-20, kren menara mula digunakan di Eropah. Kren terutamanya termasuk mekanisme mengangkat, mekanisme operasi, mekanisme amplitud yang berubah-ubah, mekanisme berputar dan struktur logam. Mekanisme mengangkat mekanisme kerja asas kren, kebanyakannya terdiri daripada sistem gantung dan win, tetapi juga melalui sistem hidraulik untuk mengangkat beban berat. Mekanisme operasi digunakan untuk menggerakkan beban berat secara menegak atau menyesuaikan kedudukan kerja kren, yang umumnya terdiri daripada motor elektrik, pengurangan, brek dan roda. Mekanisme amplitud berubah-ubah hanya dilengkapi dengan kren bingkai lengan, amplitud berkurang apabila lengan miring, peningkatan amplitud, dan variasi keseimbangan dan amplitud bukan keseimbangan dibahagikan kepada dua jenis. Mekanisme putar digunakan untuk memutar bingkai lengan, yang terdiri dari alat pemacu dan alat sokongan berputar. Struktur logam adalah rangka kren, bahagian-bahagian galas utama seperti bingkai jambatan, bingkai lengan dan bingkai pintu boleh struktur kotak atau kekuda struktur, juga boleh struktur pinggang perut, ada yang boleh digunakan sebagai balok sokongan.