Status pasaran kren kenderaan

- Jan 31, 2019-

Oktober 2011, industri jentera pembinaan China keseluruhan trend penurunan harga tidak berubah.


Antaranya, jualan penggali jatuh 29.92% tahun ke tahun; Jualan bulldozer turun 21.34% tahun ke tahun. 2011, di bawah pengaruh kawalan makro kebangsaan, krisis kredit menyebabkan kelembapan dalam beberapa projek yang sedang dibina, beberapa projek yang pada asalnya dirancang untuk memulakan kerja tertangguh, dan pengguna dipengaruhi oleh krisis kredit, pengurangan kos pembelian mesin menyebabkan permintaan yang lebih rendah untuk mesin pembinaan. Walaupun pasaran jentera pembinaan sekarang menghadapi cabaran yang teruk, namun momentum pertumbuhan ekonomi China masih kukuh, pada masa akan datang industri jentera pembinaan China masih dalam tempoh pembangunan berkelajuan tinggi, terutamanya prospek industri kren trek.

Pembangunan dan Pembaharuan Suruhanjaya Kebangsaan mengeluarkan "Katalog Penyusunan Semula Industri (2011)" dengan jelas menyatakan bahawa 400 tan dan di atas crawler crane sebagai industri baru dipilih sebagai produk "digalakkan", prospek kren crawler menjanjikan. 2011 tahun lalu, pada suku ketiga, industri trak berat China menjual sejumlah 712,000 kenderaan.

Pembangunan pasaran trak berat melangkah ke penangguhan seterusnya yang berat: Pertama, dasar industri menjadi semakin ketat. Negeri dalam keselamatan, perlindungan alam sekitar, penjimatan tenaga dan aspek-aspek lain pengenalan banyak peraturan, pada saat yang sama dalam pelaksanaan tren yang lebih ketat.

Pembangunan dan pelaksanaan peraturan-peraturan ini akan membawa kepada peningkatan keperluan teknikal produk dalam industri trak berat, sementara kos produk akan terus ditingkatkan. Kedua, persaingan pasaran semakin sengit.

Pasaran trak China telah menghadapi corak persaingan global, walaupun industri trak berat China semasa pasaran tempatan mencecah sebahagian besar, tetapi ini tidak bermakna corak masa depan akan kekal, peningkatan teknologi produk, kos pengeluaran penyetempatan dan lain-lain faktor membuat perubahan persekitaran industri kompetitif berat kad masa hadapan. Dengan perkembangan berterusan industri kren semakin banyak perusahaan untuk menyertai industri kren. Takamitsu menegaskan bahawa risiko jentera pembinaan termasuk risiko teknikal, risiko bekalan dan permintaan dan risiko turun naik ekonomi.

Pada masa ini, teknologi teras sesetengah produk jentera pembinaan terutamanya dimasukkan ke dalam integrasi reka bentuk dan teknologi keseluruhan, jika perusahaan tidak boleh belajar dan membangunkan teknologi baru, proses baru dan produk baru tepat pada masanya, untuk memenuhi keperluan pasaran , produk mungkin menghadapi risiko dihapuskan. Oleh kerana persaingan sengit dalam industri jentera pembinaan China, terutamanya gergasi jentera pembinaan antarabangsa ke pasaran China. Berbanding pesaing asing, perusahaan China dalam kategori produk, R & amp; d kekuatan, tahap teknikal, skala modal dan pengaruh jenama dan sebagainya masih terdapat jurang yang besar. Di samping itu, turun naik dalam ekonomi dunia juga boleh menimbulkan beberapa risiko yang tidak terkawal untuk industri.