Klasifikasi kren kenderaan mengikut bentuk struktur rangka pintu

- Jan 31, 2019-

(a) Kren pintu penuh: Rasuk utama tidak mempunyai lampunya dan kereta itu dijalankan dalam jarak utama.

(b) Kren separuh pintu: Kaki mempunyai perbezaan yang tinggi dan rendah, yang boleh ditentukan mengikut keperluan awam tapak yang digunakan.

(c) Kren gantungan berganda: Bentuk struktur yang paling biasa, tegasan strukturnya dan penggunaan kawasan tapak yang berkesan adalah munasabah.

Dibahagikan mengikut struktur girder utama

(a) Tankiliang gantry crane Tankiliang Cantilever gantry crane struktur mudah, mudah untuk mengeluarkan dan memasang, kualiti sendiri adalah kecil, Liangdo utama adalah struktur bingkai kerangka kotak sebahagian. Berbanding kren gantri utama berganda, kekakuan keseluruhan lebih lemah. Oleh itu, borang ini boleh digunakan apabila beratnya adalah q≤50t dan span s≤35m. Kaki pintu girder pintu utama tunggal mempunyai dua bentuk L-jenis dan C-jenis. Pemasangan pembuatan jenis L adalah mudah, daya yang baik, kualiti sendiri adalah kecil, tetapi kargo mengangkat melalui kaki ruang adalah agak kecil.

Kaki jenis C adalah miring atau bengkok agar mempunyai ruang melintang yang besar supaya barang lulus dengan lancar melalui kaki.

(b) kren jambatan Double beam

Kren girder double girder terdiri daripada lurus lurus, kren utama kren, mengangkat kereta, sistem penghantaran kuasa dan sistem kawalan elektrik, terutamanya sesuai untuk penggantungan besar dan berat besar pengangkutan bahan pelbagai planar. Jambatan girder double Crane mempunyai kapasiti galas yang kuat, rentang besar, kestabilan keseluruhan yang baik dan banyak jenis, tetapi kualitinya sendiri lebih besar daripada kren gantri tunggal utama dengan berat yang sama, dan kosnya lebih tinggi. Menurut struktur yang berbeza dari girder utama, ia boleh dibahagikan kepada dua bentuk, gudang kotak dan kekuda. Secara umum, struktur berbentuk kotak digunakan.

IMG_1113