Kren jambatan kenderaan kren

- Jan 31, 2019-

Boleh beroperasi di tapak persegi dan seterusnya, yang kebanyakannya digunakan dalam bengkel, gudang, halaman terbuka dan barang-barang lain yang memuat dan memunggah, terdapat kren rasuk, kren jambatan, kren kabel, membawa jambatan dan sebagainya.

(1) Kren rasuk: Kren rasuk terutamanya termasuk kren jambatan tunggal-rasuk dan kren jambatan girder berganda Kren utama jambatan jambatan girder tunggal Crane mengamalkan keratan rentas gabungan keluli berbentuk keluli atau jenis dan plat.

Mengangkat troli sering digunakan untuk menarik labu tangan, angkat elektrik atau dengan labu sebagai komponen mekanisme mengangkat. Menurut mod jambatan dibahagikan kepada jenis sokongan dan jenis penggantungan dua jenis. Jambatan bekas berjalan di sepanjang trek kren pada rasuk kenderaan; yang terakhir mengorbit di sepanjang rel keretapi yang terletak di bawah bingkai rumah kilang. Rasuk tunggal-rasuk kren pergerakan pemisahan, dua jenis elektrik. Manual crane jambatan tunggal manual setiap mekanisme mempunyai kelajuan kerja yang lebih rendah dan berat permulaan yang lebih kecil, tetapi kualitinya sendiri adalah kecil, mudah untuk mengatur pengeluaran, kos rendah, sesuai digunakan tanpa bekalan kuasa selepas pengendalian keperluan kecil, kelajuan dan produktiviti tidak tinggi. Jambatan girder tunggal manual Crane mengamalkan kereta monorel manual sebagai kereta yang berjalan, dan tarikan angkat tangan digunakan sebagai mekanisme mengangkat, dan rangka jambatan terdiri daripada balok utama dan balok akhir.

Girder utama biasanya menggunakan keluli tunggal, rasuk akhir dikimpal dengan keluli atau plat keluli dibentuk lentur. Kren jambatan tunggal elektrik berfungsi, produktiviti lebih tinggi daripada manual, berat permulaan juga lebih besar.

Kren jambatan tunggal elektrik dengan bingkai jambatan, mekanisme operasi kereta

(2) Jambatan Kren: Jambatan Kren adalah sejenis kren jambatan, yang juga dikenali sebagai Skycar, yang berjalan di landasan kerangka jambatan yang tinggi.

Jambatan kren jambatan berjalan secara menegak di sepanjang trek diletakkan di kedua-dua belah bingkai yang tinggi, dan kereta mengangkat berjalan secara mendatar di sepanjang trek diletakkan di atas rangka jambatan, membentuk julat kerja segiempat tepat, dan boleh menggunakan sepenuhnya bahan angkat ruang di bawah bingkai jambatan, yang tidak dihalang oleh peralatan tanah. Kren jambatan dicirikan oleh pengangkatan menegak atau penghijrahan mendatar beban berat yang tergantung di cangkuk atau peranti pickup lain di ruang angkasa. Bridge Crane termasuk: mekanisme pengangkat, mekanisme operasi kereta besar, kecil. Bergantung pada kerjasama institusi-institusi ini, beratnya dapat diangkat dan diangkut di ruang persegi tertentu.

Kren jambatan, jambatan pemunggahan dan pemasangan, kren jambatan logam, kren kabel dan lain-lain tergolong dalam kategori ini. Kren jambatan digunakan secara meluas dalam gudang dalaman dan luaran, kilang-kilang, dok dan kawasan simpanan terbuka dan tempat-tempat lain.

Kren jambatan boleh dibahagikan kepada kren jambatan biasa, kren jambatan sederhana dan kren jambatan khusus logam jenis tiga jenis. Kren jambatan biasa biasanya terdiri daripada mengangkat troli, mekanisme operasi kerangka jambatan dan struktur logam bingkai jambatan.

Kereta angkat ini terdiri daripada tiga bahagian: mekanisme angkat, mekanisme operasi kereta kecil dan bingkai kecil. Mekanisme pengangkat terdiri daripada motor elektrik, brek, pengurangan, reel dan kumpulan pulley. Motor melewati pengurang, memacu reel untuk berputar, menyebabkan tali dawai membungkus gelendong atau jatuhkan dari gelendong untuk mengangkat berat.

Rangka kecil ialah rak, biasanya struktur dikimpal, yang menyokong dan memasang komponen seperti mekanisme mengangkat dan mekanisme operasi kereta kecil. (3) Kren pintu umumnya diklasifikasikan mengikut bentuk struktur bingkai pintu, bentuk girder utama dan bentuk angkat.

Umumnya digunakan di pelabuhan.

P50811-133711